Communicatie

Hieronder vindt u al het nieuws van Certisys en de BIO sector.

 • BIO wetgeving

  Dieren die ritueel geslacht zijn & BIO

  Het hof van Justitie van de Europese Unie heeft zich uitgesproken tegen het gebruik van het logo voor biologische productie op vlees van dieren die ritueel zijn geslacht zonder voorafgaande bedwelming

  U kan het hier terugvinden.

  De Verordening (EU) n°2018/1584 wijzigt n° 889/2008

  Opgelet : deze veranderingen gelden ook voor u
  - Garnalen en scampi's: uitbreiding van de mogelijkheid om cholesterol toe te voegen aan het dieet van garnalen en scampi's in een vroeg levensstadium (wijziging van artikel 25, § 3, punt b).

  - Babyvoeding: wijziging van de gebruiksvoorwaarden voor mineralen, vitaminen, aminozuren en micronutriënten in levensmiddelen  (cfr. artikel 27, §1, punt f).

  - Kippen : Het binnenbrengen van niet-biologische gekweekte kippen voor de productie van eieren van maximaal 18 weken is toegestaan tot 31/12/2020 (wijziging van artikel 42, punt b). 

  - Voeder voor varkens en pluimvee: het gebruik van 5% niet-biologisch proteïnen voor pluimvee en varkens is toegestaan tot en met 31/12/2020 (wijziging van artikel 43, § 2).

  - Meststoffen: bijlage 1: toevoeging:Gehydrolyseerde eiwitten van plantaardige oorsprong, afkomstig van hoefmeel, "industriële kalk afkomstig van de suikerproductie" op basis van suikerriet en "xyliet". Verwijdering van hoefpoeder.

  - Plantaardige producten: bijlage 2: toevoeging van "Allium sati-vum (knoflookextract)", "COS-OGA", "Salix spp. cortex (wilgenschors extract)", "natriumcarbonaat" en "Diammoniumfosfaat" (alleen als lokmiddel in vallen)

  o De gebruiksvoorwaarden van Chitosan-hydrochloride en ethyleen zijn beperkter:
  "Ethyleen: Alleen gebruik binnenshuis als plantengroeiregulator is toegestaan. De vergunningen zijn beperkt tot professionele gebruikers.
  "Chitosan-hydrochloride" moet afkomstig zijn van duurzame visserij of biologische aquacultuur".

  - Vinificatie: bijlage VIIIa: toevoeging van "BIO-aardappeleiwitten", "BIO-gistextracten" en "chitosan afgeleid van aspergillus niger" voor de klaring, Gist mannoproteïnen, "geïnactiveerde gist, gist autolysaten en gistschalen", Kopersulfaat, "chitosan afgeleid van Aspergillus niger" voor gebruik.Vervanging van "Eikenhouten stukken" door "Eikenhouten spanen".

  - Bijenteelt: natriumhydroxide is nu beschikbaar als reinigings- en desinfectieproduct (wijziging van artikel 25, § 1)


  Meer info op de pagina regelgeving.

  VOORLOPIGE TRACES-procedure

  Er wordt momenteel gewerkt aan de officiële procedure voor het viseren van COI’s. De verschillende Overheden krijgen nog geen automatische melding als er een COI te valideren is.

  Hier zijn de voorlopige instructies van de Overheid:

  -    Het elektronisch viseren gebeurt door de Gewestelijke Overheden. Dit hangt af van het gewest van het douanekantoor (Point-of-Entry box 9).

  o    Voor Vlaanderen: Voorlopig moet u nog een mail met het referentienummer van de COI (vak 3) sturen naar importbio@lv.vlaanderen.be - Voor meer informatie, klik hier

  o    Voor Brussel: Voorlopig moet u nog een mail met het referentienummer van de COI (vak 3) sturen naar landbouw@gob.brussels of agriculture@sprb.brussels (fr)

  o    Voor Wallonië worden deze in TRACES zelf opgevolgd.  U mag een mail met het referentienummer van de COI (vak 3) sturen naar bio.import.dgo3@spw.wallonie.be

  -    Papieren worden afgestempeld door de douane, nadat het COI elektronisch geviseerd is.

  -    Belangrijke documenten dat de Overheid wilt zien:
  o    Factuur
  o    Transportdocument
  o    Kopie van de douane-aangifte (indien de goederen toch al ingeklaard zouden zijn)

  We benadrukken dat dit een voorlopige werking is.

  Alvast bedankt voor uw begrip,

  Certisys-team

  Het gebruik van glycerol in de biologische productie

  Hierbij een nota van de Vlaamse overheid (in EN) naar aanleiding van vraag naar meer duidelijkheid over het gebruik van glycerol in de biologische productie, en dit mede naar aanleiding van het recente amendement ingevolge verordening 2016/673.
  Note GLYCEROL Note GLYCEROL(pdf)
  De conclusie luidt als volgt:

  • Glycerol kan alleen gebruikt worden voor planten extracten en aroma’s. Dit betekend dus dat het enkel kan gebruikt worden als solvent of drager van (bio) aroma’s omwille van zijn specifieke technologische kenmerken. Dus glycerol kan enkel gebruikt worden tijdens het extractieproces.
  • Glycerol cannot be used as a humectant (moisturising agent) for use in soft gel encapsulation. Glycerol kan niet gebruikt worden als bevochtiger tijdens de productie van zachte gelatine capsules.

 • BIO controles

  Hoe gebeurt een BIO controle in de praktijk?

  Biocontrole in BioGezond feb 2017 Biocontrole in BioGezond feb 2017(pdf)

  - Hoe werkt biocontrole? Bioforum Vlaanderen 2015

  - Naar aanleiding van de Bioweek nodigt Certisys jou uit om samen met een echte biocontroleur een kijkje te nemen achter de schermen van het uitgebreide en strenge controlesysteem van de biosector. Bioboerderij Green Valley met vlees en kaasproductie is de locatie van deze tweetalige rondleiding Nederlands-Frans.
  Meer info: Varnstraat 13 3793 Teuven • 14u •  
  Inschrijven verplicht via bioweek.be

  - Certisys stelt de BIO controles voor bij een BIO landbouwer, verwerker en cateraar in Luik tijdens de Bioweek. Bekijk de video (La clé des champs RTBF 7/06/2014)

  - Bekijk een BIO controle van een verwerker van Certisys bij de Hobbit tijdens de Bioweek 2014.

  - Hoe gebeurt een controle bij een BIO grootkeuken? Lees meer over TCO services in een artikel en een video op BIONEWS

 • Certificatie

  Standaardisatie certificaten

  Voortaan zal de lijst van producten die volledig zijn opgenomen in de BIO-certificaten worden geharmoniseerd, zodat alleen de productcategorieën worden vermeld. Uw certificaat is dus globaal geldig voor uw activiteit, zonder dat u elke keer dat u het recept wijzigt of nieuwe producten toevoegt, opnieuw moet worden gedrukt. U bent nog steeds verplicht om Certisys op de hoogte te brengen van alle wijzigingen in het proces en de validatie van elk nieuw product/recept/label, enz

  Hieronder vindt u een toelichting en een document dat u naar uw klanten kan sturen..
  Gestandaardiseerde certificaten - Info klanten Gestandaardiseerde certificaten - Info klanten(pdf)


  Generieke certificaten - uitleg Generieke certificaten - uitleg(pdf)
 • Persbericht