Fraude

Hoe kunt u nagaan of een biocertificaat (nog) geldig is? Waar vindt u een lijst met gecontroleerde BIO marktdeelnemers? Hoe weet u of een controleorgaan al dan niet erkend is?

 • Controleorganen

 • BIO marktdeelnemers

   

  BIO gecontroleerde en gecertificeerde marktdeelnemers?

  - Lijst van de BIO marktdeelnemers gecontroleerd door Certisys

  Andere BIO marktdeelnemers in België?
  - Lijst van BIO marktdeelnemers in Wallonië
  - Lijst van BIO marktdeelnemers in Brussel
  - Lijst van BIO marktdeelnemers in Vlaanderen

  Andere BIO marktdeelnemers in Groothertegdom Luxemburg?
  U vindt de lijst via de websites van de controleorganisme

  Andere BIO marktdeelnemers ter wereld?
  Zoekt u een gecertificeerd marktdeelnemer of zijn online certificaat?
  bioc.info: Directory of certified organic operators
  Duitsland
  Nederland
  Italië
  Spanje
  Spanje (Andalousia)
  Spanje (Castilla)
  Bulgarije
  Polen
  Oostenrijk

 • BIO certificaten

   Hoe kunt u nagaan of een biocertificaat geldig is?

  De authenticiteit van een biocertificaat kunt u op onze website controleren met een zoekopdracht (link naar zoekpagina marktdeelnemers): u geeft de zes cijfers van het gezochte certificaat op (rechts onderaan op het certificaat) of de naam van de marktdeelnemer, ofwel werkt u op basis van de betreffende postcode, provincie of land. U hoeft die gegevens slechts in te tikken en dan belandt u bij het certificaat dat u online zoekt.
  Vindt u de naam van de marktdeelnemer niet terug en zijn certificaat ook niet, dan betekent dit dat hij wordt gecontroleerd en gecertificeerd door een ander controleorgaan of dat hij helemaal niet bio gecertificeerd is.

  Een marktdeelnemer communiceert over zijn BIO-producten, maar is niet gecertificeerd.

  Wat moet u in dit geval doen?
  Niet - gecertificeerde marktdeelnemers die communiceren over « BIO » - producten Niet - gecertificeerde marktdeelnemers die communiceren over « BIO » - producten(pdf)

 • Fraudes

  Echt en vals onderscheiden

  Om fraude te bestrijden onderhoudt Certisys relaties met de andere controleorganen en met de overheid. Tussen die Belgische instanties wordt informatie uitgewisseld, maar ook op Europees niveau gebeurt dat tussen de andere overheden en de Europese Commissie, meer bepaald dankzij het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF)..
  Bovendien bestaat er op Europees niveau een coördinatieplatform voor de controleorganen: The European Organic Certifiers Council (EOCC) is bedoeld om de samenwerking en de informatie-uitwisseling tussen hen te verbeteren.